Соєва макуха відповідає вимогам ГОСТ 27149-95 (макуха соєва кормова), і має наступні характеристики:
Рід | Макуха |
---|---|
Вид | Соєва |
Спосіб отримання | Пресована |
Запах | Властивий соєвій макусі, без стороннього запаху |
Колір | натуральний, від жовтого до ясно-бурого |
Масова доля сирого ,%протеїну | 39-42 |
Масова доля жиру,% | 7-8 |
Суха речовина | 900 |
Масова доля вологи і летких речовин ,% | 7-10 |
Масова доля золи нерозчинної в 10% HCl (у перерахунку на АСР),% | 4,5 |
Масова доля сирої клітковини (у перерахунку на АСР),% | 6-7 |
Перетравний протеїн (КРС),г | 400 |
Перетравний протеїн (вівці),г | 356,4 |
Обмінна енергія (КРС) | 12,9 |
Обмінна енергія (свині) | 15,5 |
Обмінна енергія (вівці) | 11,72 |
Кормові одиниці | 1,35 |
Крохмаль, г | 20 |
Цукор, г | 100 |
Метіонін+цистин, г | 15,8 |
Біологічні екстрактні речовини (БЭВ), г | 297 |
Сторонні домішки | відсутні |
Активність уреазы | 0,1-0,3 |
Масова доля металлодомішок, % | ні |
Соєва макуха — один з продуктів основного раціону сільськогосподарських тварин і птиці. Її отримують після віджимання олії з насіння сої в процесі екструдування. (не плутати з соєвим шротом, який виготовляється за іншою технологією і відрізняється від макухи вмістом жирів і протеїнів)
Соєва макуха використовується для приготування повноцінних комбікормів і кормосумішей. Це високоякісний білковий інгредієнт, що дозволяє домагатися високих результатів відгодівлі. Соєвий білок добре засвоюється організмом і по біологічній цінності наближається до білка тваринного походження.
Високий вміст енергії і протеїну в макусі дозволяє складати високопротеїнові і високоенергетичні раціони без застосування дорогих жирів. Включення соєвої макухи в раціон дійних корів (по 1-2 кг на голову на добу) збільшує надій на 1,5-2,0 літра.
Яйценоскість курей-несучок зростає на 22-30%, прирости у курчат збільшуються на 7%, у підсвинків — на 5%, а приріст живої маси бройлерів і свиней на 25-30% більше, ніж при звичайному вигодовуванні.