Олія з соєвих бобів яскравого, солом’яно-жовтого відтінку. Воно має досить різкий, специфічний аромат. У їжу соєву олію вживають виключно в рафінованому вигляді, одержуваному після пресування та екстракції. Після рафінування та дезодорування масло стає прозорим, з ніжним рожевим відтінком. Серед інших рослинних олій, соєва займає лідируюче місце в світовому виробництві.
Олія сої — джерело лецитину, який широко застосовують у харчовій і фармацевтичній промисловості. На основі соєвої олії виробляють мило і різноманітні миючі засоби, пластмаси, синтетичні масла і барвники, які потрапляючи в природні водойми і грунт, не завдають шкоди навколишньому середовищу.
Ця цінна олія все більше вживається для годування свиней, в основному, у нерафінованому вигляді і стає невід’ємною складовою частиною раціонів для відгодівлі свиней і племінних свиноматок при складанні кормових сумішей. При годівлі поросят власними або готовими сумішами, що містять соєву олію, на практиці домагаються високих ефектів у добовому прирості.
Назва показників | Фактичні показники |
---|---|
Прозорість | Прозора |
Запах, смак | Характерний олії соєвій, безстороннього запаху та присмаку |
Колірне число йоду, мг | 70 |
Кислотне число, мг | 0,60 |
Пероксидне число, 1/2 О ммоль/кг | 0,15 |
Масова доля вологи, % | 0,20 |
Масова частка фосфоровмісних речовин в перерахунку на стеароолеолецитин, % | 1,83 |
Якісні показники відповідають ДСТУ 4534:2006